vineri, 11 ianuarie 2013

CSOKIS KÁVÉS SZELET

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 tojás
  • 1,5 dl cukor
  • 2 dl liszt (ebből 1 ek kakaópor)
  • csipetnyi só
  • 3 ek napraforgó olaj
  • fél kk szódabikarbóna
A kávés krémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 ek tej
  • 4-5 ek porcukor (izlés szerint)
  • 2 tetézett tk nescafé (instant kávéporral is helyettesíthető)
  • 25 dkg mascarpone
A habhoz:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • porcukor ízlés szerint (kb 2 ek)
Elkészítése:
A tojás fehérjéket habbá verjük a csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, hogy kemény legyen. Ezután belerakjuk a tojássárgájákat és az olajat, majd a végén a kakaóporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezt már csak fakanállal keverjük bele óvatosan, hogy a hab ne törjön meg. Előmelegített sütőben 180 fokon sütőpapírral bélelt 24×34 cm-es tepsiben 20 perc alatt megsütjük a tésztát.
A darabokra tördelt étcsokit a tejjel gőz felett megolvasztjuk, beletesszük a porcukrot és a kávét. Simára keverjük. Ha kihűlt, a mascarpone-val is elkeverjük.
A kávés krémet rákenjük a tésztára, majd a tetejére tejszínhabot teszünk. Csokiforgáccsal és enyhén pirított mandulával díszíthetjük. Szeletelés előtt pár órán át tartsuk hűtőben.

Mandula meggyes


Feher  piskota:
5 tojas  feherje
5 kanal  cukor
5 kanal  borviz
10 dkg mandula
1 uveg  meggy
5 kanal  liszt
½  sutopor
A tojasfeherjet kemeny habba verjuk es ovatosan bele kavarjuk a tobbi kellekeket es megsutjuk.
Barna piskota:
5 tojas
5  kanal viz
5  kanal olaj
5  kanal cukor
5  kanal liszt
3 kanal  kakao
½  sutopor
A tojassargajat osszekeverjuk a cukorral,vizzel,meg kakaoval,utanna hozzaadjuk lassan az olajat meg sutoport es a vegere hagyuk a lisztet.A tojasferherjet felverjuk kemeny habba es ovatosan hozzaadjuk a tojassargakhoz.
Krem:
5  tojas sargaja
10  kanal cukor
2 kanal tej
1-2  vaj
2 vanilia cukor.
A tojassargakat osszekeverjuk a cukorral,vanilia cukorral es a 2 kanal tejjel es goz folott megfozzuk.Mikor kihult hozza adjuk a margarint.Tetejere  csoki glazurt es pergelt  mandulat szorunk.

joi, 10 ianuarie 2013

TORT CU TREI CREME


INGREDIENTE
Pentru blatul maro:

·         oua
·         150 g zahar
·         120g faina
·         30 g cacao
·         ½ pachet praf de copt
Blatul Galben:
·         5 oua
·         150 g zahar
·         150 g faina
·         ½ praf de copt
Crema de Ciocolata:
·         2 pachete budinca de ciocolata
·         600 ml lapte
·         5 linguri zahar
·         250 g unt
·         40g biscuiti macinati
·         3-4 linguri rum
Crema de Vanilie:
·         1 plic budinca de vanilie
·         300 ml lapte
·         3 linguri zahar
·         120 g unt
·         3 pachetele zahar vanilat
Crema de Frisca
·         2 pachete budinca cu gust de frisca
·         600 ml lapte
·         5 linguri de zahar
·         250 g unt

MOD DE PREPARARE RETETA TORT CU TREI CREME

Tapetam o forma de tort cu margine detasabila.
Blatul Maro:
Frecam ouale intregi cu zaharul si apoi adaugam celelalte ingedient pe rand. Turnam compozitia in tava de tort si il dam la cuptor pt 25 de minute.
La fel vom proceda si cu blatul galben
Crema de Cacao:
Fierbem pudinca cu zaharul sic and s-a racit de tot, adaugam unutul, romul si biscuitii macinati
Crema de Vanilie:
Fierbem pudinca cu zaharul, cand s-a racit de tot adaugam untul si zaharul vanilat
Crema de frisca:
Fierbem pudinca cu zaharul sic and s-a racit adaugam untul
Cand s-au racit blaturile letaiem in doua parti egale
 Dedesubt punem un strat de blat de cacao peste care adaugam crema de cacao. Urmeaza blatul galben peste care adaugam crema de vanilie (din crma mai pastram o parte). Urmeaza inca un blat galben peste care adaugam crema de cacao si deasupra adaugam blatul maro. Cu crema de vanilie ramasa ungem tot tortul. Se adauga peste tort toata crema de frisca.
                       Ornam cu ciocolata razuita. 

PRAJITURA SOMLOI


INGREDIENTE

·         Blatul de vanilie:
·         oua
·         1lg.de apa fierbinte
·         4 lg.de faina alba
·         4 lg.de zahar

·         3/4 picaturi de esenta de vanilie
·         1/2 lingurita praf de copt
·         1 praf de sare
·         Blatul de cacao:
·         3 oua
·         1 lg.apa fierbinte
·         3 lg.de faina
·         1 lg.cacao
·         4 lg.de zahar
·         1/2 lingurita praf de copt
·         1 praf de sare
·         Blatul de nuca:
·         3 oua
·         1 lg.de apa fierbinte
·         3 lg.de zahar
·         3 lg.de faina
·         1 lg.de nuca
·         1/2 lingurita praf de copt
·         1 praf de sare
·         Crema:
·         800 ml lapte
·         o esenta de vanilie
·         300 g zahar
·         150g faina
·         3 oua
·         Siropul:
·         100ml apa
·         50g zahar
·         1 esenta de rom
·         Pt.decor:
·         miez de nuca
·         friscaCOMENTEAZA
MOD DE PREPARARE
Blatul de vanilie: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma albusurile cu sarea, dupa care adaugam zaharul si mixam pana devine o spuma tare. Incorporam galbenusurile, apa fierbinte, esenta de vanilie dupa care faina amestecata cu praful de copt si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la copt la cuptorul preincalzit timp de 15-20 minute.
Blatul de cacao: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma albusurile cu sarea, dupa care adaugam zaharul  si mixam pana devine o spuma tare. Incorporam galbenusurile, apa fierbinte, cacaoa, dupa care faina amestecata cu praful de copt si turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit 15-20 de minute.
Blatul de nuca: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti spuma albusurile cu sarea, dupa care adaugam zaharul si mixam pana cand devine o spuma tare. Adaugam galbenusurile si apa fierbinte. Nuca macinata si faina amestecata cu praf de copt. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor 15-20 de minute.
Crema: Separam ouale. Intr-o cratita inalta amestecam galbenusurile cu 150 g zahar, faina si esenta de vanilie. Adaugam laptele si dam la foc amestecand mereu ca sa nu faca cocoloase, pana cand se ingroasa crema. Albusurile se bat spuma cu zaharul si se adauga in crema usor calduta.
Siropul: Topim apa impreuna cu zaharul si esenta de rom.
Asamblarea: Asezam blatul de vanilie pe o tava. il insiropam, adaugam 1/3 din crema. Presaram nuca macinata, adaugam blatul de cacao, insiropam, intindem a doua parte din crema, nuca macinata, blatul de nuca, insiropam, restul de crema si presaram din nou nuca macinata.
Decoram cu frisca si ciocolata.


PRAJITURA ''MUMULINA''


INGREDIENTE
·         BLAT

·         120 g ciocolata amaruie ( eu am folosit din aceea cu peste 50% cacao)
·         85 g unt ( eu am folosit margarina rama,ma impac bine cu ea)
·         1 lingurita ness ( care se dizolva in 1/2 lingura apa fierbinte)
·         100 g zahar
·         1 fiola esenta vanilie
·         oua
·         1/2 cana faina
·         un varf cutit cu sare
·         1/2 cana miez de nuca
·         CREMA
·         150 g crema de branza Almette cu smantana
·         40 g unt moale( margarina rama)
·         100 g zahar pudra
·         1/2 fiola esenta vanilie
·         1/2 lingurita scortisoara
·         GLAZURA
·         80 g ciocolata amaruie
·         20 g unt
·         50 ml frisca lichida
·         2 lingurite ness ( dizolvate in 1/2 lingura apa fierbinte)
·         Optional,ornat cu frisca

MOD DE PREPARARE

BLATUL:Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit, apoi se adauga zaharul si vanilia si ouale, pe rand, mixand pana compozitia devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea si se adauga miezul de nuca taiat mai mare. Aluatul se intinde in tava (tava mai mica decat cea obisnuita, nu stiu sa va zic dimensiunile, dar exista un set de trei tavi, folositi tava mijlocie) si se da la cuptorul incalzit, cca 25 minute.
CREMA :Se amesteca bine toate ingredientele pana devin omogene si se intind peste blatul racit. Se da la rece cca 1 ora. Apoi se glazureaza cu combinatia de ciocolata, unt, frisca, ness, toate pe baie de abur.
Optional se orneaza cu frisca.

Tiramisu


Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás, 
3 cs.vaníliás cukor, 
3 ek.k.cukor, 
50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt), 
1-2 evőkanál martini vagy konyak, 
kb.40 db babapiskóta, 
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé, 
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak. 
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.

Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá. 
Hűtőszekrényben kb.fél órá át állni hagyjuk.

Tanácsok:
Fontos,hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.) 
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.