joi, 9 mai 2013

Bajadera




Hozzávalók;24 dkg cukor,1 zacskó vaníliás cukor,10 evőkanál víz,20 dkg vaj,20 dkg darált keksz,20 dkg darált dió,10 dkg étcsokoládé.A csokoládémázhoz:10 dkg étcsokoládé,8 dkg vaj,pár csepp olaj.továbbá:4 db 3 literes mélyhűtőtasak (vastag falú nejlonzacskó) Elkészítés:A vízből, a cukorból és a vaníliás cukorból szirupot főzünk. Akkor jó, ha a cukorkristályok teljesen felolvadtak, és hab képződik a szirup tetején. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, amíg teljesen felolvad a szirupban, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a darált diót és a darált kekszet. Lemérjük a masszát, és két egyenlő részre osztjuk.Az egyik részbe belekeverünk 10 dkg olvasztott csokoládét. A világos és a csokoládés masszát is még langyosan két egyenlő részre osztjuk, majd a 2 világos és a 2 csokoládés masszát külön-külön 3 literes mélyhűtőtasakba tesszük. Először kézzel lapítjuk el a masszát, hogy kitöltse a tasak teljes egészét, majd nyújtófával egyenlő vastagságúra formázzuk. Ollóval a két hosszanti oldalát felvágjuk a zacskónak, a felső fóliaréteget felhajtjuk, majd a fólia hosszanti oldalánál fogva óvatosan tálcára borítjuk az első, csokoládés réteget úgy, hogy a fólia kerüljön felülre. A fóliát eltávolítjuk. Erre kerül a hasonló módon megformázott világos réteg, majd ismét egy csokoládés, és végül a negyedik, világos réteg. Mielőtt az utolsó rétegről eltávolítjuk a fóliát, finoman átgörgetjük az egészen a nyújtófát, hogy a rétegek szépen egymásra illeszkedjenek. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.A csokoládémázhoz felforrósítjuk a vajat, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kockára tört csokoládét. Elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon, adunk hozzá pár csepp olajat, hogy szép fényes legyen, és bevonjuk vele a süteményt. Megvárjuk, amíg a csokoládémáz megszilárdul, és tetszés szerinti darabokra vágva tálaljuk. Sokáig eláll.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu