marți, 25 septembrie 2012

Budai szelet



Tészta:35 dkg kevert liszt / fele darás, fele sima,10 dkg porcukor,10 dkg vaj,1 db tojás,1/2 kávéskanál szódabikarbóna,tejföl
Krém:15 dkg kristálycukor,1/2 liter tej,3 evőkanál darás liszt,15 dkg vaj,2 evőkanál porcukor,1 evőkanál tej
Máz:16 dkg margarine,16 dkg porcukor,2 tetézett kávéskanál kakaó,2 kávéskanál étkezési,kevés étkezési keményítő,2 evőkanál tej.Minden összetevő hozzáadása a bevásárló listához
Elkészítés:A megpuhított vajat elmorzsoljuk a szódabikarbónával elkevert liszttel, azután a tojással, cukorral és annyi tejföllel, hogy a tésztával könnyen dolgozhassunk.Összegyúrjuk. / ez kb. 2 evőkanál tejföl/Kettéosztjuk, cipókat formálunk és egy kicsit pihentetjük.Nagyobb sütőtepsin /lehetőleg olyanon, amelyiknek az egyik vége szabad/ két lapot sütünk.Mikor kihűltek, az alábbi töltelékkel megtöltjük és a tetejét bevonjuk a csokoládémázzal.
Töltelék:A 15 dkg kristálycukrot egy nagyobb edényben barnára pirítjuk, felöntjük 1/4 liter forró tejjel, addig forraljuk, míg felolvad. Folyamatosan kevergetve beleöntjük az 1/4 liter tejben elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Kihűtjük.A 15 dkg vajat a 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejjel habosra kikeverjük, majd kanalanként - minden kanál masszát jól elkeverve -, hozzáadjuk a kihűlt pépet.Rákenjük a már teljesen kihűlt egyik tésztára és betakarjuk a másik lappal.
Máz:A margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót, végül - folytonosan kevergetve - az étkezési keményítőt és a tejet. Addig kevergetjük, míg összeáll és egy kicsit besűrűsödik, majd levesszük a tűzről és azonnal a tésztára öntjük és elsimítjuk. Egyéb javaslatokA krémnél a barnára pirított cukorra, lassan és óvatosan öntjük a tejet, mert hamar kifut.Másnap szeleteljük.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu