joi, 18 octombrie 2012

Francia mákos szelet


hozzávalók 8 főre
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
7,5 dkg vaj
2 tojás
1      kk szódabikarbóna
A mákos piskótához:
180               cukor
120       liszt
6 db tojás
3 ek víz
fél dl étolaj
1 kk sütőpor
95 g őröletlen mák
Krémhez:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
35 dkg vaj
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
Tetejére:
15 dkg dió
elkészítés
Mákos piskótatészta készítése:A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk! :)
Mézes lapok készítése:Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.
Krém készítése:A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.
Összeállítás:Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.A tetejére gorombára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott étcsokoládét csurgatunk.
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
alul-felül sütés
tepsi mérete: 
30x20 cm





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu