Hozzávalók 4 rúdhoz:50 dkg finomliszt,25 dkg vaj,10 dkg porcukor,2 dkg élesztő 1 dl tejben egy
kávéskanál cukorral felfuttatva,1 egész tojás - a szokásos 1
tojássárga helyett remekül bevált.Először elmorzsolom a lisztet a
félpuha vajjal, ez maximum 5 perc.Ebbe gyúrom a többi hozzávalót és pár percen
belül rugalmas tésztát kapok.Hidegre teszem legalább egy fél órára, majd négy
felé osztva átgyúrom a tésztát, darabonként tenyérnyi téglalappá formálom és
kinyújtom talán kb. 3-4 mm vastagságú téglalappá. A tepsi hosszához igazodok.A
töltelékhez ezt keverem össze:50 dkg darált mák,25 dkg cukor,2 dl forró víz,4 evőkanál mákolaj,10-15 dkg sárgabaracklekvár,1 citrom héja és a fele citrom
leve,1 vaníliarúd belseje vagy egy zacskó Bourbon vaníliás cukor,10 dkg tisztított, 1 éjszakára
rumba,áztatott mazsola a rummal együtt,1 púpozott teáskanál fahéj,esetleg őrölt szegfűszeg,
szegfűbors, ha kedveled.A tetejére:tojássárga egy kevés tejjel a kenéshez.A darált mákot , mákolajat és
cukrot egy nagy tálban összekeverem a forró vízzel. Utánaborítok minden más
hozzávalót. Igen, a kevéske megmaradt rumot is. A rum, a vanília, a citrom, a
fahéj és a gyümölcsízek nagyon fűszeres, ízletes elegyet alkotnak a mákkal
(is).Még a tálban 4 felé osztom a masszát és megkenem a tésztalapokat a szélén,
körben kb. 1 centis üres sávot hagyva.Feltekerem a tésztát, a 2 rövid végét egy
kissé összenyomkodom és a tekercset a hajtás végével lefelé ültetem a sütőpapírral
bélelt tepsibe. 4 tekercs egy tepsiben össze fog nőni, ha csak nem szuper
széles a sütőd és a tepsid. Süsd őket össze vagy süss kétszer kettő rudat,
ahogy tetszik.Körben megkenem a rudakat a tojássárgájával, végig megszurkálom
őket, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Ugyanis az könnyen elrepesztené. Fél
óra pihenő következik melegen. Újabb mázolás majd újabb fél óra pihenés
hidegen. Mehet a forró sütőbe kb 35-40 percre.A nagyok szerint szép márványos
pont ettől a rituálétól lesz: a melegen majd a hidegen való pihentetéstől, a
két mázolástól és attól, hogy az első máz megszárad, mielőtt a második réteget
felkened. Nálunk bevált.Ha engem kérdeztek, a beigli legnagyobb hibája, ha
száraz. Az 50 dkg liszt, 50 dkg mák remek arány alkot, nagyon javaslom. A lekvár pedig szaftossá teszi,
szerintem e nélkül nem is érdemes hozzálátni. Mindenképp savanykás lekvárt
használj, házi lekvárt, ami tele van gyümölcsdarabokkal.
Kedves szyv3csk3m!
RăspundețiȘtergereÖrülök, hogy tetszik a bejgli fotóm, de illene odaírni a kép alá, a forrást! Megkönnyítem a dolgodat, most ideírom: http://rekaye.blogspot.hu/2011/12/makos-bejgli.html
További jó sütögetést:
Rekaye