sâmbătă, 27 iulie 2013

Kakaós meggyes sütemény



Hozzávalók:Tészta:6 tojás,20 dkg cukor,1 dl étolaj,15 dkg vaj / margarine,40 dkg liszt,1 csomag (12 g) sütőpor,2 csomag (2x10 g) vaníliás cukor ( legjobb a Bourbon),2 dl tej,2 evőkanál kakaópor,1 üveg meggybefőtt.Krém:4 dl meggylé,15 dkg cukor,2 csomag (2x40 g) puncs ízű főzős pudingpor,25 dkg vaj/margarin.Máz: 10 dkg étcsokoládé,3 evőkanál étolaj.Elkészítés:A tésztához a vajat kihabosítjuk, apránként hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáit, az olajat.A száraz adalékokat elkeverjük egymással a kakaó kivételével, és a tejjel felváltva hozzáadjuk a keveréket a vajas masszához.Végül a tojások fehérjének felvert habját forgatjuk bele óvatosan, kis adagokban.A tészta egyik fele sárga marad, másik felébe a kakaópor kerül.Közepes méretű (kb. 32x28 cm), zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe halmozzuk evőkanállal a kétszínű masszát, egymással váltakozva. A massza kissé lágyabb, ezért a két szín egybefolyhat, de ez nem baj.Tetejére a lecsepegtetett meggy kerül.Előmelegített 160-170 °C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt, sütőtől függően.A krémhez a pudingport a cukrozott meggylében sűrűre főzzük kis lángon, folytonos keveréssel. Ha nincs elég meggylé, ki lehet pótolni egy kis vízzel.Hideg vízbe állítjuk a pudingos krémet, időnként megkevergetve kihűtjük.A vajat kihabosítjuk, és a pudingos masszát kis adagokban hozzáadva, egynemű krémet keverünk.A krémet a tésztára simítjuk, hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd a csokimázzal bevonjuk.Eddig a hivatalos recept.Nálam ez úgy módosult, hogy fagyasztott meggyel készítettem.Maradt még valamennyi meggy, ami nem került a tésztába, ezt a krémbe szerettem volna belekeverni. Valószínűleg túl nedves volt a meggy, és kicsapódott a zsiradék az amúgy nagyon jó állagúra sikerült krémemben. Szóval, nem érdemes kapkodni…Így nem lett kenhető és nem lett tökéletes (látszik is a képen), csak nagyon vékony rétegben került belőle a sütire.Tetejére még 5 dl habtejszínből 1 habfixálóval készült tejszínhabot halmoztam, és a csokimáz csak rá lett csorgatva.A süti nagyon finom lett, ettől függetlenül.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu