marți, 16 aprilie 2013

Kakaós piskóta lekvárral és cukormázzal


hozzávalók 12 főre:8 tojás,25 dkg liszt,4 dkg cukrozatlan kakaópor,0,5 cs sütőpor,  1 késhegynyi szódabikarbóna,32 dkg kristálycukor,3 ek víz,2 ek étolaj,csipetnyi só a tojáshab felveréséhez,kis üvegnyi lekvár.A cukormázhoz:20 dkg porcukor,fél citrom leve,2 ek forróvíz. Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.A fehérjébe egy csipetnyi sót szórunk, és kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, közben tovább verjük a habot.A kristálycukrot kanalanként adagolva belekeverjük. A sárgájákat is apránként adagolva hozzákeverjük a géppel a tojáshabhoz. Most már csak fakanállal dolgozunk tovább:A hab tetejére rászórjuk a kakaós-sütőporos-szódabikarbónás liszt egy részét, hozzáadjuk a 2 ek étolajat, és óvatosan belekeverjük a liszttel együtt a habba. A többi lisztes keveréket is hozzákeverjük, de nagyon óvatosan, több részletben, nehogy összetörjön a hab.Egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. A tepsi közepétől kicsit húzogassuk a széle felé, mert úgy lesz szép egyenletes és egyforma vastagságú a piskótánk. A tepsi széleit egyáltalán ne zsírozzuk, akkor sütés után sem fog összeesni a széle a piskótának. Ha lehet, teflonos tepsiben süssük a tésztánkat.Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd még 30 percig 180 fokon hőlégkeveréses sütőben.Ha a beleszúrt hústűre nem ragad már tészta, és elvált a tepsitől a széle, akkor átsült a piskótánk.Várjunk 1-2 órát, mielőtt még kettévágnánk egy nagy, vizes késsel a kihűlt piskótát.Kenjük meg vastagon finom lekvárral a tészta alsó részét, majd helyezzük vissza a tetejét.Keverjük ki a porcukrot 2 ek forróvízzel és citromlével, majd ezt a sűrű cukormázat kenjük a süti tetejére.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu