luni, 29 aprilie 2013

RÉSZEGES JEROMOS



Hozzávalók (egy kb. 30 x 40 cm-es tepsihez):A tésztához:15 dkg vaj,10 dkg porcukor,10 dkg étcsokoládé,4 tojás,1 kávéskanál sütőpor,15 dkg darált dió,5 evőkanál liszt(vagy 2 evőkanál kukoricakeményítő, így gluténmentes a sütemény).Az első krémhez: 50 dkg darált dió,15 dkg porcukor, 1,5 dl rum,csipetnyi őrölt fahéj.A második krémhez: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag főzős csokoládés pudingpor,10 dkg étcsokoládé,3 dl tej. A tetejére: olvasztott étcsokoládé. Elkészítés:Először a csokoládékrémet készítjük el. A pudingport simára keverjük a tejjel, beletördeljük a csokoládét, beleszórjuk a cukrot, és az így kapott keveréket kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor besűrűsödött, apránként belekeverjük a vaj felét. Többször átkeverve kihűtjük, majd összekeverjük a maradék vajjal. Hűtőbe tesszük.A tésztához a vajat habosra keverjük a porcukorral és a tojások sárgájával (célszerű géppel!), az így kapott keverékhez hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg csokoládét, a sütőporos lisztet és a diót. Végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Összekeverjük az első krémhez való darált diót, porcukrot, fahéjat és rumot. A diós krémet a tésztára terítjük, és jól rányomkodjuk. A pudingos krémet kivesszük a hűtőből, habosra keverjük, majd a diós réteg tetejére simítjuk. A süteményre olvasztott csokoládét csorgatunk.Tipp:Ha gyerekek is esznek belőle, rum helyett vízben feloldott rumaromát használjunk! Cukor helyett készíthető a sütemény xilittel vagy sütésálló édesítőszerrel is.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu