luni, 29 iulie 2013

Bejgli másképp,finomabban



Hozzávalók 4 rúdhoz:50 dkg finomliszt,25 dkg vaj,10 dkg porcukor,2 dkg élesztő 1 dl tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatva,1 egész tojás - a szokásos 1 tojássárga helyett remekül bevált.Először elmorzsolom a lisztet a félpuha vajjal, ez maximum 5 perc.Ebbe gyúrom a többi hozzávalót és pár percen belül rugalmas tésztát kapok.Hidegre teszem legalább egy fél órára, majd négy felé osztva átgyúrom a tésztát, darabonként tenyérnyi téglalappá formálom és kinyújtom talán kb. 3-4 mm vastagságú téglalappá. A tepsi hosszához igazodok.A töltelékhez ezt keverem össze:50 dkg darált mák,25 dkg cukor,2 dl forró víz,4 evőkanál mákolaj,10-15 dkg sárgabaracklekvár,1 citrom héja és a fele citrom leve,1 vaníliarúd belseje vagy egy zacskó Bourbon vaníliás cukor,10 dkg tisztított, 1 éjszakára rumba,áztatott mazsola a rummal együtt,1 púpozott teáskanál fahéj,esetleg őrölt szegfűszeg, szegfűbors, ha kedveled.A tetejére:tojássárga egy kevés tejjel a kenéshez.A darált mákot , mákolajat és cukrot egy nagy tálban összekeverem a forró vízzel. Utánaborítok minden más hozzávalót. Igen, a kevéske megmaradt rumot is. A rum, a vanília, a citrom, a fahéj és a gyümölcsízek nagyon fűszeres, ízletes elegyet alkotnak a mákkal (is).Még a tálban 4 felé osztom a masszát és megkenem a tésztalapokat a szélén, körben kb. 1 centis üres sávot hagyva.Feltekerem a tésztát, a 2 rövid végét egy kissé összenyomkodom és a tekercset a hajtás végével lefelé ültetem a sütőpapírral bélelt tepsibe. 4 tekercs egy tepsiben össze fog nőni, ha csak nem szuper széles a sütőd és a tepsid. Süsd őket össze vagy süss kétszer kettő rudat, ahogy tetszik.Körben megkenem a rudakat a tojássárgájával, végig megszurkálom őket, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Ugyanis az könnyen elrepesztené. Fél óra pihenő következik melegen. Újabb mázolás majd újabb fél óra pihenés hidegen. Mehet a forró sütőbe kb 35-40 percre.A nagyok szerint szép márványos pont ettől a rituálétól lesz: a melegen majd a hidegen való pihentetéstől, a két mázolástól és attól, hogy az első máz megszárad, mielőtt a második réteget felkened. Nálunk bevált.Ha engem kérdeztek, a beigli legnagyobb hibája, ha száraz. Az 50 dkg liszt, 50 dkg mák remek arány alkot, nagyon javaslom. A lekvár pedig szaftossá teszi, szerintem e nélkül nem is érdemes hozzálátni. Mindenképp savanykás lekvárt használj, házi lekvárt, ami tele van gyümölcsdarabokkal.

Un comentariu:

  1. Kedves szyv3csk3m!
    Örülök, hogy tetszik a bejgli fotóm, de illene odaírni a kép alá, a forrást! Megkönnyítem a dolgodat, most ideírom: http://rekaye.blogspot.hu/2011/12/makos-bejgli.html
    További jó sütögetést:
    Rekaye

    RăspundețiȘtergere