Ingrediente:
Blat:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
esenta de rom
80 g nuci macinate
1 compot de visine (800 ml)
2 jumatati de piersici din compot
4 linguri gem de visine
50 ml suc de portocala
4 linguri miere
80 g nuci tocate
20 g gelatina
200 ml smatana pentru frisca
Crema de iaurt:
300 ml iaurt
1 lingura zahar pudra
2 jumatati de piersica din compot
coaja rasa de la o portocala
15 g gelatina
200 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
100 g ciocolata amaruie
3 linguri lapte
30 g unt
migdale feliate
Mod de preparare:
Pentru blat separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana spuma devine lucioasa. Adaugam pe rand galbenusurile si amestecam usor dupa fiecare.
Faina o amestecam cu nuca macinata si o incorporam usor in compozitia de mai sus. la finala adaugam esenta de rom si omogenizam.
Turnam compozitia in tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~30 de minute).
Scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca complet. Taiem apoi blatul in trei.
Crema de visine:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
Scurgem visinele si le scoatem samburii. Peste visine adaugam piersicile taiate marunt, 6 linguri de compot si sucul de portocala. Punem pe foc sa dea un clocot. Dam de pe foc si adaugam gemul si mierea iar apoi pasiram cu mixerul vertical.
Gelatina hidratata o punem pe foc foarte mic pana se dizolva. Adaugam apoi 2-3 linguri din pasta de fructe si amestecam. Adaugam apoi gelatina peste fructe si amestecam bine. La final adaugam nucile taiate. Lasam sa se raceasca.
Mixam smantana pentru frisca si cand devine pufoasa o adaugam peste fructe. Amestecam usor.
Pe un platou punem un blat si montam inelul de tort in jurul lui. Peste blat punem jumatate din crema de visine si cel de-al doilea blat iar apoi restul de crema. Acoperim cu ultimul blat si dam la frigider pana pregatim crema de iaurt.
Pentru crema de iaurt punem gelatina la hidratat in apa rece.
Mixam iaurtul cu zaharul pudra iar apoi adaugam coaja rasa de portocala.
Dizolvam gelatina pe foc mic si o adaugam peste iaurt amesteand bine. Cand incepe sa se intareasca adaugam frisca batuta si amestecam usor. La final adaugam piersicile taiate cubulete. Intindem crema peste tort si dam la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte. Dupa ce a stat la frigider scoatem inelul de tort. Ungem marginea cu gem de piersici si ornam cu nuca taiata sau migdale feliate.
Pentru decorul de ciocolata punem pe foc ciocolata impreuna cu laptele si untul si lasam sa se topeasca. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cu o lingura punem glazura pe marginea tortului, lasand sa curga din loc in loc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu