Hozzávalók;24 dkg cukor,1
zacskó vaníliás cukor,10 evőkanál víz,20
dkg vaj,20 dkg darált
keksz,20 dkg darált dió,10
dkg étcsokoládé.A csokoládémázhoz:10
dkg étcsokoládé,8 dkg vaj,pár
csepp olaj.továbbá:4 db 3 literes
mélyhűtőtasak (vastag falú nejlonzacskó) Elkészítés:A
vízből, a cukorból és a vaníliás cukorból szirupot főzünk. Akkor jó, ha a
cukorkristályok teljesen felolvadtak, és hab képződik a szirup tetején. Ekkor
hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, amíg teljesen felolvad a szirupban, majd
levesszük a tűzről, hozzákeverjük a darált diót és a darált kekszet. Lemérjük a
masszát, és két egyenlő részre osztjuk.Az egyik részbe belekeverünk 10 dkg
olvasztott csokoládét. A világos és a csokoládés masszát is még langyosan két
egyenlő részre osztjuk, majd a 2 világos és a 2 csokoládés masszát külön-külön
3 literes mélyhűtőtasakba tesszük. Először kézzel lapítjuk el a masszát, hogy
kitöltse a tasak teljes egészét, majd nyújtófával egyenlő vastagságúra
formázzuk. Ollóval a két hosszanti oldalát felvágjuk a zacskónak, a felső
fóliaréteget felhajtjuk, majd a fólia hosszanti oldalánál fogva óvatosan
tálcára borítjuk az első, csokoládés réteget úgy, hogy a fólia kerüljön
felülre. A fóliát eltávolítjuk. Erre kerül a hasonló módon megformázott világos
réteg, majd ismét egy csokoládés, és végül a negyedik, világos réteg. Mielőtt
az utolsó rétegről eltávolítjuk a fóliát, finoman átgörgetjük az egészen a
nyújtófát, hogy a rétegek szépen egymásra illeszkedjenek. Megvárjuk, amíg
teljesen kihűl.A csokoládémázhoz felforrósítjuk a vajat, levesszük a tűzről, és
hozzáadjuk a kockára tört csokoládét. Elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon,
adunk hozzá pár csepp olajat, hogy szép fényes legyen, és bevonjuk vele a
süteményt. Megvárjuk, amíg a csokoládémáz megszilárdul, és tetszés szerinti
darabokra vágva tálaljuk. Sokáig eláll.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu