Ingrediente:Blat:8
albusuri,150 g mac,200g zahar,4 linguri de faina,un praf de copt(10 g),4-5 mere
potrivite, 6-7 linguri cu zahar, 50 g unt.Crema:8 galbenusuri,200 g
zahar,700 ml lapte,100 g amidon,300 g
unt,un baton ile /esenta vanilie.Decor:25 biscuiti,200 ml sirop de cafea(apa, zahar si cafea
solubila),200 g glazura de ciocolata.Mod de preparare:Curatam merele de
coaja si cotor si le feliem in rondele cat mai subtiri (cu ajutorul unei razatori
speciale sau cu cutitul). Le asezam in tava (20/35 cm cu aproximatie) intr-un
strat uniform, presaram peste ele zaharul si bucatele mici de unt.Se separa
albusurile de galbenusuri.Albusurile le batem spuma cu zaharul iar
galbenusurile le lasam deoparte pentru crema.Peste albusurile batute adaugam
semintele de mac , incorporam usor dupa care adaugam faina cernuta impreuna cu
praful de copt.Turnam compozitia de blat in tava peste rondelele de mere si dam
la cuptorul preincalzit pentru circa 25 min la foc potrivit ( la cel electric
cred ca undeva pe la 180 grade C).Dupa ce s-a racit bine intoarcem blatul
punand un platou deasupra si rasturnand cu miscari rapide fiindca merele au
lasat zeama. Astfel blatul ramane la baza iar merele deasupra si tot siropul rezultat
va insiropa usor blatul.Cat blatul sta la cuptor pregatim crema.Galbenusurile
ramase se amesteca bine cu zaharul si, amidonul si se subtiaza cu putin lapte
rece.Restul de lapte sa pune la fiert, intr-un vas cu peretii grosi sau un
ceaunel, impreuna cu semintele din batonul de vanilie dar si batonul in sine .Cand
laptele da in fiert, inlaturam batonul si il turnam peste compozitia de ou amestecand
continuu.Compozitia rezultata o turnam din nou in vas si fierbem amestecand
pana ce se ingroasa. Lasam la racorit dupa care incorporam in ea untul la
temperature camerei cu ajutorul mixerului.Intindem crema peste stratul de blat
si mere, punem deasupra ei un rand de biscuiti pe care ii stropim cu siropul de
cafea. Dupa ce siropul a patruns in biscuiti glasam prajitura cu glazura de
ciocolata Inainte de a fi portionata se tine la rece timp de 4-5 ore sau
de seara pana dimineata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu