miercuri, 27 martie 2013

Mákos szelet


Hozzávalók
A tésztához ;50 dkg liszt,25 dkg Rama,10 dkg porcukor,2 db tojássárgája,1 dl tej,1 teáskanál kristálycukor,1 dkg élesztő,1 mokkáskanál szódabikarbóna,1 vaníliás cukor,tejföl
A töltelékhez 30 dkg őrölt mák,15 dkg cukor,2 dl tej,1 db citrom reszelt héja,2 evőkanál méz,10 dkg mazsola,rum,fahéj,2 db tojásfehérje,10 dkg baracklekvár
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk egy kb. 20x36 cm-es, magas peremű tepsit. A mazsolát beáztatjuk a rumba. Elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, közben a tojásfehérjét habbá verjük, és a langyos töltelékbe keverjük. A langyos tejben feloldjuk a teáskanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a Ramát. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgát, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd három részre osztjuk, és kinyújtjuk. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a mákos töltelék felét, erre ismét tészta következik, melyet szintén lekvárral, majd mákkal kenünk meg. A harmadik tésztalappal befedjük. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszurkáljuk. 170 C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu