marți, 11 decembrie 2012

Kakaós csiga


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
  5,5 dkg vaj megpuhítva
  1 dl tejföl
  1,8 dl tej
  6 dkg porcukor
  1 evőkanál vaníliás cukor
  1 tojás sárgája
  1 mokkáskanál só
  2,5 dkg élesztő
  1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
12 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
  3 evőkanál kakaópor

Locsoláshoz sütés vége előtt 2-5 perccel: 1 dl langyos vaníliás tej

Elkészítése: A tészta hozzávalóit beteszem  sorban a kenyérsütő gépbe. Beindítom a normál  programot, és 55 perc múlva kikapcsolom. Még így 15 percig hagyom kelni. Kiveszem a tésztát,  gyúródeszkán téglalap alakúra jó vékonyra kisodrom. Kettévágom, és megkenem a jól kikevert kakaós töltelékkel.
Feltekerem mindkét rudat, és mindegyiket 8 trapéz formára vágom.  Ezután  egy 37 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztákat belerakom, úgy, hogy a széles tészta legyen alul, a közepén pedig az ujjammal lenyomom a tésztát. Erre azért van szükség, mert a töltelék akkor sütés közben befele folyik, nem kifele! 
A tepsit beteszem a hideg sütőbe  még 20 percre. Utána lekenem 1 tojás sárgája és kevés tej keverékével. Bekapcsolom a sütőt 170 fokra, és légkeveréssel sütöm 20 percig. Ekkor kb. 1dl langyos, vaníliacukros tejjel még meglocsolom, és 2-5 percig sütöm tovább.
Megjegyzés:
Én újabban a tésztába teszek egy kisebb főtt krumplit összetörve a dagasztás közben. Ha kicsit ragadna a tészta, akkor 1-2 evőkanál réteslisztet teszek még bele. kapok!




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu