marți, 18 decembrie 2012

Prăjitură din foi cu cremă de lămâie


INGREDIENTE

Pentru prepararea foilor am folosit:
·          150 g zahăr
·          150 g nucă prăjită şi măcinată
·         20 g făină
·          10 albuşuri
Pentru cremă :
·          10 gălbenuşuri
·          700 ml lapte
·          130 făină
·          370 g zahăr
·          200 unt de 82% grăsime
·          2 plicuri zahăr vanilat
·          coaja rasă de la o lămâie
·         sucul de la 1/2 lămâie
Glazură Royal Icing:
·          300 g zahăr pudră
·          2 linguri suc de lămâie
MOD DE PREPARARE RETETA
Pentru prepararea foilor albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Făina se amestecă cu nuca; se adaugă pe rând cîte o lingură în albuşurile bătute, amestecând uşor cu o spatulă, după fiecare până la încorporare.  Compoziţia se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se coace câte o foaie pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt. Tava pe care le-am copt are dimensiunea de 30/22 cm.  Hârtia de copt nu trebuie unsă.  Foile se lasă în cuptor aproximativ 7 - 10 minute, la o temperatură de 180 grade C. Când sunt gata trebuie să aibă o culoare uşor maronie. După ce se scot din cuptor se lasă o jumătate de minut, după care se desprind foarte uşor de pe hârtia de copt. 
Între timp preparăm crema: 450 ml lapte şi zahărul se pun într-o crăticioară cu fundul dublu. Se pun pe foc mic.  
Făina se amestecă cu 200 ml lapte. Gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte şi zahărul vanilat. 
Când laptele de pe foc începe să fiarbă se adaugă compoziţia de făină  cu lapte. Amestecăm continu până începe să se îngroase. Adăugăm şi gălbenuşurile şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic până obţinem o cremă consistentă, groasă ca o budincă. Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă şi sucul de lămâie. Omogenizăm apoi o punem să se răcească. În untul  frecat spumă se adaugă câte o lingură din crema de lămâie. Următoarea lingură cu cremă se adaugă numai după o jumătate de minut,  când cea dinainte este complet asimilată. În tot acest timp mixerul este la viteza maximă.  În felul acesta  crema nu se va tăia. Se dă o jumătate de oră la rece. Se împarte crema în trei părţi  egale şi se asamblează prăjitura. Peste prima foaie se pune o parte din cremă, se nivelează pe toată suprafaţa acesteia, se pune a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi ultima foaie. 
Pentru a acoperi prăjitura am preparat o glazură Royal Icing simplă, fără albuş de ou, pe care am preparat-o frecând bine zahărul pudră cu sucul de lămâie până am obţinut o compoziţie densă, cremoasă. Poate o să trebuiască să mai adăugaţi puţin suc de lămâie. Depinde de mărimea lingurii cu care măsuraţi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu