miercuri, 7 noiembrie 2012

Banános-csokis sütemény


hozzávalók 4 főre
A piskótához:
·         5 db tojás
·         4 ek kristálycukor
·         5 ek liszt
·         2 ek kakaópor
·         1 cs sütőpor
·         1 dl napraforgó olaj
A krémhez:
·         1/2 l habtejszín
·         2 ek porcukor
·         2 cs habfixáló
·         4 db banán
·         1 tábla csokoládé
elkészítés
Előmelegített sütőre lesz szükségünk.A tojásokat szétválasztjuk - a fehérjéket kemény habbá verjük, a tojássárgájákat pedig a cukorral habosra keverjük, majd beleöntjük az olajat. Ezután beletesszük a lisztet és elkavarjuk, majd a kakaóport, aztán a sütőport. Ezután óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot, egyenletesen elkeverjük.Majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és készre sütjük (ez az idő nem mérvadó, alkalmazzuk a tűpróbát). Mikor megsült, hűlni hagyjuk.Míg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: a habtejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a habfixálókat. Ezután belereszeljük a tábla csoki 3/4-ét (én 100 g-os, félédes tejcsokoládét használtam, aki keserűbben szereti, az használhat étcsokoládét is, vagy akár egy egész tábla csokit is - azonban hagyni kell egy keveset a tetejére is), és elkeverjük benne.A piskótát félbevágjuk, és egy tálcára fektetjük. A tetejét nagyon vékonyan megkenjük a krémmel (csak hogy ne csúszkáljanak rajta a banánszeletek), majd a banánszeleteket rápakoljuk (2 réteg lesz, így először 2 banánt használjunk). Ezután a krém felét óvatosan elkenjük a banánokon, majd rátesszük a másik piskótát. Megismételjük az egészet még egyszer, és a tetejére rákenjük az összes krémet.Vízgőz felett megolvasztjuk a maradék (nekem 1/4) csokoládét (tehetünk hozzá 1-2 kávéskanál olajat, hogy folyósabb legyen), és a süteményünk tetejére csorgatjuk. Ha nem sikerült vékonyan ráöntenünk a csokoládét, akkor foghatunk egy fogvájót, és óvatosan összekuszálhatjuk a tetején. Ha hagyjuk 1 napot állni, az ízek összeérnek.
sütési hőfok: 
180°C
tepsi mérete: 
35x35 cm




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu