vineri, 9 noiembrie 2012

Vaníliás szelet



hozzávalók 8 főre
·         50 dkg liszt
·         0,8 dl olaj
·         130 g porcukor
·         2 tojás
·         1 csapott tk szalalkáli
·         1 dl tej
·         2 ek kakaó +1-2 ek tej
Krémhez:
·         2 cs tejszínízű pudingpor
·         6 ek cukor
·         8 dl tej
·         20 dkg vaj
·         15 dkg porcukor
·         vanília
elkészítés
1.     A liszt közepébe tesszük a tojást, a cukorral elkavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a langyos tejben felfuttatott szalalkálit, majd összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés lisztet. Könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk.
2.    A tésztát három részre osztjuk (a harmadik lehet kisebb), kettőből lapot sütünk, a harmadikat összegyúrjuk a 2 ek kakaóval és a 2 ek tejjel. 8 egyforma részre osztjuk, ceruza vastag rudakat sodrunk belőle, olyan hosszút, mint a lapok, majd ezeket is megsütjük.
3.    A pudingot elkészítjük, ha kihűlt, összedolgozzuk a porcukorral habosra kavart vajjal.
4.    A lapokat még melegen hosszában félbevágjuk, így 4 lapot kapunk. Ha kihűlt, az alsó lapot megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük sorban a kakaós rudakat, belenyomjuk, hogy a krém ellepje. Jön a következő lap, újabb krémréteg, majd a rudak eltolódva. A harmadik sorban a rudak az első fölé kerülnek. Valójában a fotó szerint egyszerűbb elkészíteni, mint leírni. Bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy megszórjuk porcukorral.
5.    Folpackkal letakarva hideg helyen tartjuk, amíg megpuhul.
6.    Érdemes előző nap elkészíteni. Igazából akkor finom, amikor a lapok megpuhulnak. Szeletelni is csak akkor lehet szépen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu