sâmbătă, 10 noiembrie 2012

PRAJITURA "PETRE ROMAN"


iNGREDIENTE
·         blat:
·         oua
·         9 linguri cu lapte
·         9 linguri cu miez de nuca macinata
·     18 linguri de zahar
·         9 linguri de faina
·         1 pachet praf de copt
·         1 praf de sare
·         crema:
·         3 galbenusuri
·         0,5 litri lapte
·         o budinca de vanilie
·         150 g zahar cristale
·         200 g unt
·         100 g zahar pudra
·         extract de vanilie
·         pentru caramel :
·         300 g zahar
·         pentru glazura :
·         150g zahar pudra
·         3 linguri cacao
·         2 linguri ulei
·         3 linguri apa fierbinte

MOD DE PREPARARE RETETA PRAJITURA "PETRE ROMAN"

Blat: 
Reteta , asa cum am preluat-o eu, spunea sa facem un blat pe care-l vom taia in 3 felii ( ca pe tort), dar pentru a nu ma complica prea tare, eu impart  cantitatile ingredientelor in 3  parti egale  si coc, separat,  3 blaturi. 
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul ( doar cele 150 g de zahar cristale ) si laptele, apoi galbenusurile, faina si nuca. La final adaugam praful de copt si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru cca 20 minute, avand grija ca la jumatatea perioadei sa intoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniforma. 
Procedam la fel cu celelalte doua blaturi.
Crema:
Galbenusurile cu zaharul, laptele si budinca de vanilie se amesteca si se fierb pana se ingroasa ca o smantana. 
Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahar pudra si cateva picaturi de extract de vanilie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul batut. 
Glazura:  
Se amesteca bine ingredientele pana dispar cocoloasele de cacao, apoi se toarna fierbinte peste prajitura si se niveleaza cu o spatula sau cutit cu lama lata.
Asamblare:
Peste primul blat intindem jumatate din crema de vanilie si acoperim cu blatul al doilea, peste care turnam caramel fierbinte facut din 300 g zahar ars. 
Lasam caramelul sa se raceasca , intindem peste el restul de crema de vanilie si acoperim cu al treile blat. 
Decoram cu glazura de ciocolata  si lasam prajitura la rece pentru cel putin 24 ore, timp in care caramelul se va topi si va insiropa blatul central, dand astfel prajiturii un aspect deosebit si o aroma incredibila, alaturi de crema de vanilie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu