40 dkg liszt, 1 tk
cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tk só, 20 dkg tejföl, 60 ml víz, 4 dkg vaj, 1 tojás
Elkészítés: a vajat, a tejfölt és a vizet egy kis
lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi
hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem
szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt
mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta
akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre
osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk,
csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy
bármilyen ollóval kis füleket vágunk. Ezután a szemeket rakhatunk, szemes
borsból pl. Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő
felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu