Hozzávalók
(egy kb. 30 x 40 cm-es tepsihez):A tésztához:15 dkg vaj,10 dkg porcukor,10 dkg
étcsokoládé,4 tojás,1 kávéskanál sütőpor,15 dkg darált dió,5 evőkanál liszt(vagy
2 evőkanál kukoricakeményítő, így gluténmentes a sütemény).Az első krémhez: 50
dkg darált dió,15 dkg porcukor, 1,5 dl rum,csipetnyi őrölt fahéj.A második krémhez: 15
dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag főzős csokoládés pudingpor,10 dkg
étcsokoládé,3 dl tej. A
tetejére:
olvasztott étcsokoládé.
Elkészítés:Először a csokoládékrémet készítjük el. A
pudingport simára keverjük a tejjel, beletördeljük a csokoládét, beleszórjuk a
cukrot, és az így kapott keveréket kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre
főzzük. Mikor besűrűsödött, apránként belekeverjük a vaj felét. Többször
átkeverve kihűtjük, majd összekeverjük a maradék vajjal. Hűtőbe tesszük.A
tésztához a vajat habosra keverjük a porcukorral és a tojások sárgájával
(célszerű géppel!), az így kapott keverékhez hozzáadjuk az olvasztott, de nem
meleg csokoládét, a sütőporos lisztet és a diót. Végül beleforgatjuk a tojások
keményre vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és
előmelegített sütőben megsütjük. Összekeverjük az első krémhez való darált
diót, porcukrot, fahéjat és rumot. A diós krémet a tésztára terítjük, és jól
rányomkodjuk. A pudingos krémet kivesszük a hűtőből, habosra keverjük, majd a
diós réteg tetejére simítjuk. A süteményre olvasztott csokoládét csorgatunk.Tipp:Ha gyerekek is esznek belőle, rum helyett
vízben feloldott rumaromát használjunk! Cukor helyett készíthető a sütemény
xilittel vagy sütésálló édesítőszerrel is.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu