Kakaós piskóta lekvárral és cukormázzal
hozzávalók 12 főre:8 tojás,25 dkg liszt,4 dkg cukrozatlan kakaópor,0,5 cs
sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna,32
dkg kristálycukor,3 ek víz,2 ek étolaj,csipetnyi só a tojáshab felveréséhez,kis
üvegnyi lekvár.A cukormázhoz:20
dkg porcukor,fél citrom leve,2 ek forróvíz. Elkészítés: A
lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A
tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.A fehérjébe egy csipetnyi sót
szórunk, és kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, közben tovább
verjük a habot.A kristálycukrot kanalanként adagolva belekeverjük. A sárgájákat
is apránként adagolva hozzákeverjük a géppel a tojáshabhoz. Most már csak
fakanállal dolgozunk tovább:A hab tetejére rászórjuk a
kakaós-sütőporos-szódabikarbónás liszt egy részét, hozzáadjuk a 2 ek étolajat,
és óvatosan belekeverjük a liszttel együtt a habba. A többi lisztes keveréket
is hozzákeverjük, de nagyon óvatosan, több részletben, nehogy összetörjön a
hab.Egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. A tepsi
közepétől kicsit húzogassuk a széle felé, mert úgy lesz szép egyenletes és
egyforma vastagságú a piskótánk. A tepsi széleit egyáltalán ne zsírozzuk, akkor
sütés után sem fog összeesni a széle a piskótának. Ha lehet, teflonos tepsiben
süssük a tésztánkat.Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd még
30 percig 180 fokon hőlégkeveréses sütőben.Ha a beleszúrt hústűre nem ragad már
tészta, és elvált a tepsitől a széle, akkor átsült a piskótánk.Várjunk 1-2
órát, mielőtt még kettévágnánk egy nagy, vizes késsel a kihűlt piskótát.Kenjük
meg vastagon finom lekvárral a tészta alsó részét, majd helyezzük vissza a
tetejét.Keverjük ki a porcukrot 2 ek forróvízzel és citromlével, majd ezt a
sűrű cukormázat kenjük a süti tetejére.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu