Ingrediente
Drojdie - 40g
Lapte - 400ml
Zahăr - 90g
Zahăr vanilat - 600g
Sare - 20g
Coajă de lămâie - 5g
Ouă - 3
Margarină Rama - 150g
Mac - 300g
Pesmet - 30g
Palincă de caise - 10ml
Stafide
Făină - 1 kg
Drojdia se fărâmiţează în 100 ml lapte călduţ, peste care se
adaugă puţin zahăr şi 2 linguri de făină. Se lasă să se plămădească în loc cald
timp de circa 20 de minute. Cantitatea rămasă de făină se cerne într-un castron
mare, apoi se frământă bine cu laptele călduţ rămas, cu zahărul, zahărul
vanilat, un vârf de sare, coaja rasă a unei lămâi, ouăle, drojdia plămădită şi
cu margarina topită, dar nu caldă. Se formează o turtă, care se acoperă şi se lasă la loc cald, timp de cca. 1 oră,
să-şi dubleze volumul. Între timp, se fierbe laptele pentru umplutură şi se
îndulceşte cu cele două feluri de zahăr. Îl luăm de pe foc şi adaugăm mai întâi
macul, apoi pesmetul de chiflă. Îl aromatizăm cu pălinca şi coaja de lămâie şi
adăugăm stafidele. Aluatul crescut se
împarte în patru bucăţi, care se întinde fiecare într-o formă alungită îngustă.
Se unge fiecare bucată uniform cu crema
de mac, astfel încât împrejur să rămână un spaţiu liber de un deget.
Această parte se unge cu un strat
subţire de gălbenuş de ou, se îndoaie peste umplutură, apoi se rulează, ca şi
la beigli. Când terminăm cu toate cele patru rulade, le împletim, apoi punem acest
cozonac pe o tavă unsă cu margarină. Cozonacul se unge cu gălbenuş de ou, apoi
se coace în cuptorul preîncălzit, la flacără mijlocie (180°C, iar la cuptoarele
cu amestec de aer 165°C) timp de cca. 50 de minute. Dacă spre final capătă o
culoare prea închisă, se acoperă cu folie de aluminiu. După răcire, se presară
cu zahăr pudră şi se serveşte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu