Piskóta elkészítése: A 6 tojássárgáját a 4 ek cukorral habosra
verjük. Az 1 cs sütőport belekeverjük a 6 ek lisztbe. A sütőporos
liszt(keverék)et (én három fajtát tettem bele: zabpehelylisztet, fehér
tönkölylisztet és teljes kiőrlésű tönkölylisztet) a cukorral felvert
tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjét a csipet sóval felverjük, és
óvatosan összekeverjük a tojássárgájás-lisztes masszával. A masszát
sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. (Én két lapban sütöttem ki a
piskótát.) 140-180 fok közötti hőmérsékleten (sütő függő) kb. negyed óra
alatt megsütjük. A kész piskótalapokat kihűtjük, óvatosan lehúzzuk róluk a
sütőpapírt, majd egyiküket visszatesszük a tepsibe (most már sütőpapír
nélkül), mert a tepsiben fogjuk összeállítani a süteményt. Krém elkészítése:
A fél kg epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a 6-8 dkg cukrot (ízlés
szerint lehet kevesebb is és több is, esetleg más édesítőt /méz, stevia,
xylitol, stb. is használhatunk - ezekben az esetekben kóstoljuk meg, hogy
elérjük a megfelelő édességet), a 4 cs vaníliás cukrot (vagy vaníliarúd
kikapart belsejét), a 400 ml tejszínt (én rizstejszínt és zabtejszínt
használtam felesben, de szerintem bármilyen tejszínnel ugyanúgy készíthető)
és a 2 cs epres pudingport, az 1-2 ek citromlevet és a csipetnyi sót. Csomómentesre
keverjük, és folyamatos kevergetés mellett, néhány perc alatt megfőzzük
-amíg a puding megfelelő állagú lesz. (A keveréshez használhatunk
"kisrugóst". (Ezzel a remek eszközzel én itt az oldalon
ismerkedtem meg, és azóta nélkülözhetetlen kelléke a konyhámnak.)
Összeállítás: Amikor a krém elkészült, a tepsibe visszahelyezett (egyik)
piskótalapra ráöntjük. Várunk egy picit, hogy hűljön. Az enyhén kihűlt
krémre vékonyan rákarikázzuk a 2-3 db banánt. Ráborítjuk a másik
piskótalapot. Máz elkészítése: Gőz felett felolvasztjuk az 1 tábla
fehércsokit a 200 ml tejszínnel (én rizstejszínt használtam), és ráöntjük a
süteményre. Megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre kihűl, majd megszórjuk
kakaós tortadarával. Végül hűtőbe tesszük, és kb. 20 perc múlva kivesszük, felszeleteljük
- és máris fogyasztható.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu