Ne
trebuie:
Pt
blat:
6 oua
100 ml
ulei
6 lg
zahar
2 lg
cacao
4 lg
faina
1
pachet praf de copt
(eu am
impartit cantitatile in jumatate si am copt 2 blaturi)
Pt crema:
750 g
crema de branza (am folosit Frichesso de la Plus)
100 g
ciocolata alba
100 g
frisca
80 g
unt
5-6 lg
de zahar pudra
esenta
de vanilie burbon
cirese
confiate/dulceata de cirese
1 plic
de gelatina - 10 g (optional)
Pt glazura:
200 g
ciocolata (una amaruie si una cu lapte)
150 g
smantana lichida pt frisca
50 g
unt
Pt
ornat:
100 g
frisca
cirese
confiate
Cum se face:
Blatul:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza f putin,
nu sa se topeasca zaharul, amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa
se omogenizeze. Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si
praful de copt.Apoi se
incorporeza foarte usor albusurile batute spuma.Se pune
aluatul in tava cu hartie de copt pe fund si pe pereti unsa cu ulei si tapetata
cu faina (diametrul 21 cm). Eu am
impartit cantitatile in 2 si am copt 2 blaturi, pe care le-am nivelat taind
putin partea de deasupra. Puteti coace un singur blat si il taiati in 2.Coaceti
pt cca 25 min in cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii). Lasam sa
se raceasca pe un gratar (blaturile pot fi facute si cu o zi inainte si tinute
in folie de plastic/punga).
Crema:
Batem
frisca si o dam la frigider.
Crema
de branza si untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Mixam
crema de branza cu untul moale, zaharul pudra si esenta de vanilie.
Topim
ciocolata rupta cubulete cu 2-3 lg de lapte/frisca lichida pe baie de abur (nu
puneti vasul direct pe foc pt ca ciocolata alba este foarte sensibila).
Amestecam continuu pana toata ciocolata este topita.
Punem
3-4 lg de crema de branza (mixata anterior cu untul si zaharul) peste
ciocolata, in vasul in care am topit-o si omogenizam bine. Apoi turnam totul
pese crema de branza cu unt.
Adaugam si cca 100 g frisca batuta, treptat, mixand bine amestecul.
Adaugam si cca 100 g frisca batuta, treptat, mixand bine amestecul.
Punem
ciresele in amestec. Eu am folosit o dulceata de cirese greceasca, care aduce
mult cu ciresele confiate. Puteti folosi si dulceata de cirese/visine
romaneasca, este si mai gustoasa.
Eu am
vrut o crema mai... cremoasa si nu am folosit gelatina, asa ca nu a fost foarte
tapana, dar nici nu a curs. Daca vreti un tort care sa arate perfect, puneti in
crema un plic de gelatina preparat dupa instrucitiunile de pe plic dar in 50 ml
de lapte.
Asamblarea.
Punem
inelul tavii in care am copt blatul pe un platou, punem in interior un blat
(sau jumatate de blat daca coaceti toata cantitatea odata), punem crema peste,
iar deasupra celalalt blat.
Dam la
frigider peste noapte.
Inainte
de glazurare, taiati fasii de hartie de copt si bagati usor pe sub tort, de jur
imprejur ca sa nu murdariti platoul de glazura.
Glazura:
Punem
smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.
Luam
craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Amestecam
in ea din cand in cand pana se mai raceste, apoi o turnam peste tort, incet
incepand din centru.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Dam
tortul la frigider pt minim o ora si apoi ornam dupa preferinte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu