marți, 11 decembrie 2012

Vaníliás szelet



Hozzávalók a piskótához:
  6 db tojás
  1 csipetnyi só
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
 
 2 evőkanál  holland kakaópor
 
 2 evőkanál darált dió
 
 1 kávéskanál sütőpor
  6 evőkanál víz

- a krémhez:
  5 dl tejszín
 
 5 evőkanál finomliszt
20 dkg  vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
1 púpos evőkanál vaníliás cukor

- a mázhoz:
10 dkg ét tortabevonó csoki
2 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk az 1 csipetnyi sóval, közben a cukrot, a tojás sárgáját, lisztet, és a kakaóport, 2 evőkanál darált diót, 6 evőkanál vizet és az 1 kávéskanál sütőport is folyamatosan hozzákeverjük.
A 30 x 22 cm-es  tepsit oldalt kikenjük margarinnal, az aljába sütőpapírt teszünk, és ráöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon  20 percig sütjük. (Tűpróba!)
Közben a tejszínt a liszttel sűrűre főzzük, és ha langyos, összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral kikevertvajjal, vagy margarinnal. Aztán a krémet rákenjük a piskótára.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, a tűzről levéve az olajat belekeverjük, és a krém tetejére simítjuk, mandula forgáccsal díszíthetjük. Körülbelül 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Forró vizes késsel szeleteljük.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu