Tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg + egy csipetnyi margarin
6 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
3 tojássárgája
Kenni:
1 tojás + 1 tojásfehérje
Töltelék:
60 dkg liszt
25 dkg + egy csipetnyi margarin
6 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
3 tojássárgája
Kenni:
1 tojás + 1 tojásfehérje
Töltelék:
Mákos:
25 dkg darált mák
15 dkg porcukor
tetszés szerint mazsola
1 vaníliás cukor
kevés forró tej
Diós:
25 dkg dió
3 csomag vaníliás cukor
mazsola
rum
ízlés szerint 5-10 dkg porcukor
Elkészítés
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd letakarva felfuttatjuk.
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd letakarva felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
a közepébe csináljunk egy kis mélyedést, amibe beleöntjük a felfuttatott
élesztő. A tojások sárgájával, a cukorral és a pici sóval sima tésztává
gyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, kb. tíz percig pihentetjük.
3. Elkészítjük a töltelékeket, nagyon
kevés tejet adunk hozzá, csak annyit, hogy morzsalékos legyen a töltelék.
4. A cipókat késfok vastagságú
téglalapokká nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Feltekerve 4 kis rudat
formálunk, 2-2 diós és mákos beiglit készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük. Megkenjük a felvert tojással és langyos helyen egy órát
kelesztjük. Utána tojásfehérjével kenjük át, egy negyed órára hideg helyre
tesszük, hogy a tészta lehűljön, ettől lesz a színe márványos. Villával vagy
fogpiszkálóval több helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel.
5. Előmelegített sütőben, a közepesnél
kicsit melegebb lángon 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
Tipp: a bejgli széleinek kirepedését megelőzhetjük, ha a tölteléket alaposan a kinyújtott tésztához nyomkodjuk, és a tészta széleit minden oldalán a töltelékre hajtjuk, mielőtt jó szorosan feltekernénk.
Tipp: a bejgli széleinek kirepedését megelőzhetjük, ha a tölteléket alaposan a kinyújtott tésztához nyomkodjuk, és a tészta széleit minden oldalán a töltelékre hajtjuk, mielőtt jó szorosan feltekernénk.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu